Akne vulgaris, deride kıl kökleri ve yağ ünitesi etkileyen yangılı bir deri hastalığıdır. Kliniğinde inflamatuvar ve inflamatuvar olmayan lezyonlarla seyreder. Ergenlik döneminde sık görülen sivilceler ileri yaşlara da uzayabilir. Siyah nokta, bazen yağ butonları , irinli kabarcıklar görülebilir. Nadiren çok kistik, sert, fındık büyüklüğünde yapılar da oluşur. Kişi bu deri belirtileri ile oynamazsa genellikle iz bırakmadan iyileşir. Oynama, sıkma eylemlerinin iz bıraktığını biliyoruz. Tedavide gecikmeler de iz kalma olasılığını arttırır. Ergenlerde akneyi şiddetlendiren durumlar vardır. Bazı durumlarda akne benzeri döküntüler görülebilir. Bu durumlar ; ilaç kullanımı, kozmetik kullanımı, kimyasal toksinlere maruziyet, nadiren de romatizmal hastalıklardır. Hekim bu durumların ayrımına birkaç soru ile karar verir ve doğru yönlendirmeyi yapabilir. Aknesi olan bir birey nelere dikkat etmelidir ?
1-Beslenme: Yoğun fast food tüketimi, şekerin ve sütün fazla tüketimi hem hastalık oluşumunu hem de var olan hastalık şiddetini olumsuz yönde etkiler. Üç öğün beslenmeli, mevsimine uygun , taze canlı besinleri, bol su ile tüketmeliyiz. Çinkodan zengin besinleri (balık, fındık, taze yumurta, sebze ) düzenli almalıyız.
2-Sigara: Sigara içenlerde siyah nokta ve iltihaplı sivilce artışı kanıtlanmıştır. Sigara içimi kısıtlanmalı ve mümkünse bırakılmalıdır.
3-Stres: Stres, hormonal değişimlere sebep olarak bağışıklık sistemimizi etkiler . Bireyselliğin tehdit altında olduğu durumlarda ve kişinin kendinden hoşnutsuz olduğu durumlarda; kişi genetik olarak da yatkın ise sivilce oluşumu ve de artışı gözlenir. Bu konuda ebeveynlere düşen en önemli görev, ergen çocuklarını yetenekleri, istek ve hevesleri doğrultusunda desteklemektir.
Doğru motivasyon ve yaşam amacına yönelik yapılan eylemler ile akne tedavinize destek verebilirsiniz. Unutmayın. Zihin beyni, beyin bedeni etkiler. Bedeninizi sevin ! Ona iyi bakın ve koruyun.
AKNE TEDAVİSİ
Akne , tedavi edilebilir. Hekim-hasta ilişkisi bu durumda çok önemlidir. Hekime başvuran her bir akneli birey uygun tedaviyi, önerilen süre ve dozda, düzenli kullandığında olumlu etkilerini görür. Hastalık şiddeti tespit edilir ve hastanın genel durumuna, yaşam biçimine en uygun tedavi akneli bireyin de onayı alınarak başlanır. Birçok tedavi seçeneği vardır. Krem tedavileri, antibiyotik tedavileri ve gerekirse oral retinoik asit tedavisi kullanılabilir. Bu konuda derinizi hekiminize emanet ediniz. Kozmetik uygulamalar, deriye uygulanılan kremler konusunda da hassas olmalıyız. Çünkü deri yapısı ile uyum göstermeyen bazı kozmetikler de ‘’kozmetik akne ‘’yapabilir.
Eğer deride iz kalmışsa birçok tedavi seçeneği yine elimizde var. Mezoterapi, kimyasal soyma, altın iğne radyofrekans tedavileri, yenileyici lazer sistemleri, akne izleri tedavisinde kullanılmaktadır.
AKNEDE KULLANILACAK OLUMLAMA
Aknesi olan bireyler aşağıdaki olumlamayı yapabilirler.
‘’ BEN HAYATIN TANRISAL BİR İFADESİYİM. KENDİMİ ŞU ANDA OLDUĞUM GİBİ SEVİYOR VE KABULLENİYORUM. ‘’
Bu olumlamayı sakin ve rahat bir ortamda hissederek yapın. Sabah ilk uyandığınız sersemlik halinde ve gece uykuya dalarken aradaki geçiş süresinde yaparsanız çok daha etkili olacaktır. 21 gün tekrar edin.