https://dreminesumeyyeunal.com/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

Terra firma forme dermatozu (TFFD)  keratinizasyon bozukluğu nedeniyle oluştuğu düşünülen bir dermatozdur.

Kirli kahverenkli verrüköz  (sert, pütürlü) yamalarla karakterize olan bu hastalık kadın ve erkek erişkin ve çocuklarda görülebilir.

Henüz bildirilen ailesel bir olgu literatürde yoktur. Hastalığı tetikleyici faktörler olarak deri kuruluğu ve güneş suçlanmıştır. En son olarak da cerrahi operasyonlar sonrası olabileceğine dair olgu sunumları yayınlanmıştır.

En sık boyun, kol ve gövdede bildirilmesine rağmen tüm anatomik alanlarda hatta keloid üzerinde oluşabileceği bile bildirilmiştir.

TFFD lezyon %70 derece etil alkol ile silindiğinde lezyonlar tamamen kaybolur. Bu hastalar genellikle uzun yıllar tanı alamaz, insülin direnci ve endokrinolojik diğer hastalıklar araştırılır.

Hastalığın dünya ve ülkemizde aslında sanılandan daha sık görüldüğü düşünülmektedir. Hastalara tanı konulamıyor olması ekonomik açıdan da zarardır.

TFFD tanısı kolay ancak akla gelmediğinde kolaylıkla gözden kaçabilen selim (iyi huylu )  bir dermatozdur. Ancak hastalarda genellikle bir kozmetik sorun ve sosyal kaygı oluşturur.

TFFD, kadın ve erkeklerde eşit oranda görülür, deride kirli kahverenkli görünümde makül, papül, verrüköz lezyonlarla seyreder.

Hastaların hijyeni iyidir. Normal su ve sabunla temizlenemeyen lezyonlar %70  etil veya isopropil alkol ile sıkıca bastırılıp silindiğinde tamamen kaybolur.

Hekiminize başvurursanız sağlıklı bilgiyi ve tedaviyi alabilirsiniz.

Dr Emine Sümeyye Ünal

İLETİŞİM

05415601983

emine

ÖZGEÇMİŞ
Emine Sümeyye Ünal
15/03/1983
Antakya
Uzman doktor Dermatoloji
Hipnoterapi
Wet cuping
Ozonterapi
Cep Telefonu: 05415601983

https://dreminesumeyyeunal.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.