https://dreminesumeyyeunal.com/wp-content/uploads/2017/11/1-6.jpg

Siğil nedir?

Siğiller, HPV (human papilloma virüs ) ile enfekte kişilerde görülen iyi huylu oluşumlardır. HPV birçok farklı tipi bulunan bir virüstür.

El, ayak, yüz, kol , ağız içi, genital bölgeler olmak üzere tüm bedende görülebilir. Genellikle deri renginde ve deriden kabarıktırlar.

Toplumda hemen hemen her birey bu siğilleri hayatında bir kez de olsa çıkarır. Bazı bireylerde siğiller tekrar edicidir. Siğiller, kişiden kişiye bulaşabilir.

Kişiden kişiye bulaş, havlu, terlik, çamaşır gibi ortak kullanılan eşyalar ile olur. Ayrıca toprak ve hayvanlar da siğiller için bulaş kaynağı olabilir.

Özel bir durum genital siğiller

Genital siğiller çok büyük olasılıkla cinsel temasla bulaşır. Ancak klozet gibi ortak yerlerden de bulaş bildirilmiştir.

Bebeklerde ise annenin veya bakıcının elinden bulaştığı bilinir. Kanser riski taşıyan tipleri çok nadir görülür ve genelde genital bölgeye yerleşenlerde bu risk az da olsa vardır.

Siğiller için herhangi bir test genellikle yapılmaz. Tanı klinik olarak konulur.

Tedavide; gaz ile dondurma ( krioterapi ), elektrokoterizasyon ( kesme işlemi ) , soyucu krem ve solusyonlar, Fraksiyonel lazer sistemi kullanılabilir. HPV aşısı ise hem genital siğil tedavisinde hem de bulaşın önlenmesinde önerilir.

Siğil tedavisinde telkinler ve hipnoz da çok etkilidir. Kişi , dua ile ya da asitli bir bitki teması ile siğilin geçeceğine inanırsa siğil düzelir.

Hipnoz ile de siğilin düzeleceğine dair verilen telkin ile bilinçaltında iyileşme olacağına dair gelişen kuvvetli inanç, siğilin yok olmasına aracılık eder.

Siğiller tedavisiz bırakılsa dahi en geç 5 yılda iyileşir. Kişiye estetik görünüm dışında bir rahatsızlık vermez.

Dr Emine Sümeyye Ünal

emine

ÖZGEÇMİŞ
Emine Sümeyye Ünal
15/03/1983
Antakya
Uzman doktor Dermatoloji
Hipnoterapi
Wet cuping
Ozonterapi
Cep Telefonu: 05415601983

https://dreminesumeyyeunal.com

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.